Re: Přeložené povídky
17. kapitola Born to Believe - Zrozen k Víře
Serrano Point
Sídlo Johna Connor
John Connor seděl s hlavou v dlaních, nemohl dostat Allisninu tvář z mysli. Zrovna ji zabil, zapečetil její osud. A za co? Protože Weavrová řekla, že by se pokazila časová osa? Opravdu to mohlo způsobit rozdíl? Co, kdyby zachránil Allison před tím, než jí Cameron zabije? Staly by se již existující věci o tolik horší?
Budu navždy vzpomínat. Allisonin něžný úsměv, jemný hlas, její víru a důvěru v něj… její lásku k němu.
Jak by jí mohl takto zradit?
Kdyby ji nechal zemřít, vědíc, že by tomu dokázal zabránit… nebyl by o nic lepší než stroje.
Nejsi vrah. Cameronina slova, podvědomě mluví v jeho mysli, když skoro zabil infiltrátora Grayů, který kriticky zranil Allison.
„Ne,“ řekl, rychle vstal. „Musím to zastavit.“
Opustil svůj pokoj, slyšel rychlé a vzteklé kroky přicházet zezadu. Weavrová nejspíš tušila jeho druhou myšlenku a zůstala, aby se ujistila, že plán jde tak, jak má jít.
John stočil rty. Ať mě zkusí zastavit.
„Nevíš, co se chystáš udělat,“ řekla Weavrová.
John Connor se nezastavil, hnal se Serrano Pointem až do komunikační stanice. „Je mi to jedno,“ odsekl na Weaverovou, která sním bez námahy držela krok. „Nemohu to udělat. Nemohu ji nechat zemřít pro mě. Nikdo další nezemře pro mě.“
„Můžeš pozměnit časovou osu…“
„Kašlu na časovou osu!“ John zlostně vykřikl. „Nestarám se! Jdu ji zachránit!“
Weavrová mlčela, bezpochyby slyšela odolnost v jeho hlase. John zvedl rádio a znova začal volat Allison.
Mimo sklad č. 32
Allison Young překročila další hromadu trosek, téměř uklouzla na kusu cínového šrotu. Jason Reynolds vedl skupinu zbytku vojáků z Connorova tábora – Brady, Tailor, Švand a brandon – všichni postupovali stejným tempem. Jason se podíval zpátky, aby se ujistil, že s nimi drží krok a Allison se nadále snažila soustředit, aby tomu tak zůstalo. Ale nemyslela na misi. Myslela na Johna a jeho poslední komunikaci. Zněl ustaraně, přestože ho ujišťovala, že to je jen jednoduchá úkol vzít, a donést balíček.
Takže pokud John Connor nesnáší posílat ji z dohledu ani na malou misi, opravdu se o ni staral. Posezení pod širým nebem s ním cítila tak správně, tak normálně. A když tam tak ležela, nemohla se ubránit pocitu, že byla nesmírně vděčná za jeho první lásku, Cameron.
Až se dostanu do nebe, budu jí muset poděkovat. Cameron, která byla Johnovým strážcem druhu, který přišel k Johnovy, aby mu pomohl pokračovat, jít dál, otevřít jeho srdce ještě jednou.
Nikdy nemohli tolik poděkovat Cameron za to, že Johnovi dovolila znovu milovat.
„Hej, Allison,“ přerušil ji jason „Dávej pozor, dítě. Jsme tady.“
„Neříkej mi dítě,“ odsekla Allison s úsměvem. „Pamatuj, mám lepší postavení, než ty.“
„Jaky bych mohl zapomenout, když mi to pořád připomínáš?“ Jason odsekl. Vykročil vpřed a zaklepal na dveře skladu č.32. „Haló? Jsme lidé z odboje přinášející lékařské vybavení.“
Z druhé strany nepřicházela žádná odpověď, ani slabý zvuk blížísích se kroků. Jason na dveře zabušil znovu a brady se rozpačitě ošíval. „Hele, pojdmě dovnitř. Stání tady venku mě znervozňuje.“
Jason prudce otevřel dveře, překvapilo ho, že byly odemčené. „To je divné,“ mumlal si hlavně pro sebe. Všichni neklidně zvedly plazmové pušky, když vcházeli dovnitř.
„Mám špatný pocit…“ zamumlala Allison, pevně svírající svou zbraň.
Šest jich opatrně vstoupilo. Tailor zapnul baterku, svítíc do šeré chodby.
„Kde jsou všichni?“ Zeptal se tichým tónem, protkaným strachem, jaký od něj Allison nikdy předtím neslyšela.
Procházeli děsivou halou, nespatřujíc žádné známky života. Ani těla. „Nikdo tu není,“ zašeptal Brandon.
Allison se zamračila. To nedávalo žádný smysl. Kdyby byli zabiti, byly by tu těla, ne? Evakuovali se? Bylo tu něco --- její pohled zachytil temnou siluetu. Allison se pomalu pohnula do rohu.
„Podívejte,“ zašeptala a ukázala na postavu člověka sesunutou ke zdi. Osoba se nehýbala, hlavu skleslou na stranu.
Brady udělal váhavý krok vpřed, „Hej, jsi v pořádku, kámo?“ Nedostal odpověď, poklepal mu na rameno, než dal dva prsty na lidský krk zkoušející mu nahmatat puls.
Zavrtěl hlavou. „Je myrtvý.“
Najednou se hlava mrtvoly prudce pohla na stranu a Allison uviděla jedno červené oko svítit skrz rozthané maso. Její oči se rozšířily strachem, když ruka stroje chytila Bradyho pod krkem a okamžitě mu zlomila vaz.
Jason ji chytil za rameno, tahající ji do chodby. „Běž, běž!“
A Allison Young běžela rychleji, než kdykoliv předtím, její myšlenky běsnící ze strachu a adrenalinu. Slyšela několik plazmových výstřelů, a malý výkřik vítězství, doprovázený intenzivním výkřikem bolesti.
Tailor, poznala hlas mladého vojáka. Doprovázený téměř okamžitě křikem Brandona a Evanse.
V tu chvíli se zaplo její rádio a slyšela Johnův zoufalý hlas. „Allison?! Allison, zvedni to! Jsi tam?“
Nezastavovala v běhu, popadla vysílačku a křičela do ni. „Johne? Jsou tady, Johne. Je to past.“
Neznala důvod, ale Johnův hlas byl plný viny a výčitků svědomí. „Neboj se,“ ujistil ji. „Jdu si pro tebe.“
„Ne! Taky tě zabijou, stejně jako zabijí nás!“
„Nezabijou tě.“
„Jak to --.“
„Jen vím, že tě jdu zachránit. Slibuji.“ Slyšela jeho hlas zlomený emocemi.
Jakkákoliv další komunikace byla přerušena, když do ní Jason narazil, vyrazil jí rádio i pušku z ruky a stáhnul ji na zem. O pouhou milisekundu později, kulky z kulometu proletěli cestou, kudy běželi.
Jason jí vytáhl na nohy, strhl jí do tunelu, když stroj přicházel. „Je jich tu více!“ Zasyčel a těžce oddechoval, když ji znova strhl do dalšího tunelu. „Musíš se odtuď dostat. Běž!“
Strčil ji dopředu a Allison běžela temnou chodbou dolů. Neviděla, co se dělo dál. Neviděla, jak stroj šlápl na její rádio, když chytil Jasona a vystřelil tucet ran do jeho těla.
Ale všechno to slyšela.
A běžela rychleji, klopýtla o židli a znova se postavila na nohy. Dupání kroků terminátora ji nutilo běžet ještě rychleji.
Najdou ji. Pronásledují ji.
Cítila, jak se jí začali tvořit slzy v očích. Ah, Johne! Šla tu zemřít; už nikdy znova neuvidí Johna, i přes jeho upřímný slib, že ji zachrání.
V tu chvíli ztratila soustředěnost a noha jí uklouzla na zatoulaném kusu kovu a ona spadla na zem. Když se snažila postavit na nohy, ohlédla se, viděla, že se stroj neustále přibližoval, když ji uviděl na zemi, ještě zrychlil.
Zakymácela se na nohy. Proč na ni nezačal střílet? Určitě nevyužil všechnu munici na Jasona? Mněl John pravdu? Byli tu proto, aby ji uvěznily?
Zabočila za roh a konečně je uviděla.
Přední dveře.
Opřela se do dveří, ale ty se nehnuly. Strachem a adrenalinem třásla zrezivělou západkou, která se v půli cesty zasekla od nepoužívání. Kroky se zastavily a terminátor se najednou objevil u rohu, pár metrů od ní, svítící očí na ní upřeně zíraly, Allison se nezastavila, konečně se jí podařilo odklopit závoru a znova strčila do dveří. Uběhla několik kroků, než udělala jeden špatný krok, kotník se jí zkroutil jiným směrem a spadla mezi trosky. Zděsila se, když se stavěla na nohy, podívala se do otevřených dveří.
Nic jimi neprocházelo. Terminátor ji nadále nehonil. Na chvíli, cítila pocit bezmoci a zoufalství.
Co to je, nějaká špatná hra? Nebo možná jeden s Johnových přátel-terminátorů, který ji pomáhal uniknout. Na chvíli, se jí nálada zvedla—
Pak uviděla, jak ze dveří vyletěla síť, úplně ji chytila a znehybnila, přišpendlila k zemi. Křičela a marně se snažila uniknout, jasné světlo na ní zářilo, Terminátor přicházel.
A poprvé uviděla, že jich tam bylo více, než jeden. Dvě byly standardní T-888, ale ta, která držela baterku byla jiná, jediná, která zůstávala ve stínu. Ani neviděla, jaký to byl model, ale byl to určitě stroj. Viděla stříbrný odlesk ve tmě. Terminátorovy oči zářily divně modře, na rozdíl od ostatních T-888, jejich oči byly červené. Co to znamená? Znamenala modrá barva terminátora vyšší hodnosti? Nějaký druh Kapitána?
Jedna z T-888 vykročila vpřed, sevřela a začala stahovat síť. Allison poznala, že toto je její jediná šance. Jakmile se síť zvedla, vyskočila na nohy, začala utíkat, počítala s tím, že Terminátor použije svoji pistoli.
Tajemný modrooký terminátor vykročil vpřed, když Allison utíkala, jeho jako nože vypadající prsty se dotkly její levé tváře. Allison vykřikla bolestí, trhla sebou dozadu a cítila krev proudící z hlubokých ran.
Chvilkové rozptýlení bylo vše, co potřebovaly T-888, aby ji chytily ze zadu do nevymanitelného sevření, tajemný terminátor ji praštil sevřenou pěstí přímo do strany hlavy.
Allisonin svět se hned zahalil temnotou.
Serrano Point
V okamžiku, kdy jí slíbil, že ji zachrání, John Connor slyšel celou řadu děsivých zvuků pocházejících z rádiové jednotky. Rvačku, žuchnutí na zem, řev kulometu, vzdalující se kroky, a kovove stisknutí Terminátoři nohy.
Pak ticho.
Pustil vysílačku a vyběhl z místnosti, když běžel směrem k přednímu východu, vzal si svou plazmovou pušku přes rameno jako vždy.
„Johne!“ Slyšel Kylovo volání. „Zvědové zahlédli Blair.“
John se otočil a spěšně přikývl s lhostejností, která vyvolala v Kylovi okamžitou pozornost. „Neslyšel jsi mě?“ Divil se jeho otec. „Co se děje? Kam jdeš?“
„Stroje mají Allison,“ vysvětlil John rychle. „Jdu ji zachránit.“
John viděl hrůzu vstoupit do Otcových očí. „Allison...“ díval se ohromeně na Johna, konečně zpracoval poslední část Johnovy věty. „Pojedu s tebou.“ „Ne, ty jsi tu nezbytně nutný,“ trval rychle na svém John. „Ale já musím jít. Je to moje chyba, že je v takovémto zmatku.“
Otevřel dveře bunkru a uslyšel slabý výbuch pocházející z hraniční čáry, následovaly výkřiky několika zvědů.
„Pozemní mina,“ vyvodil Kyle, oči rozšířené. „Myslím, že se nějaký terminátor chce dostat přes perimetr.“
Několik dalších minut příval akce a vojáků, kteří popadali zbraně a vydávali se směrem k hranici. John zůstal v pozadí, dokud neuslyšel skupinu zvědů vracejících se na ošetřovnu, nesoucí oběť výbuchu.
John nedokázal říct, kdo to byl na nosítkách, ale věděl, že bude v dobrých rukách Lauren. Vstoupil do hlavního sálu, hned navázal oční kontakt s Kylem. „Co se dějě? Byl to průraz?“
Kyle rychle zavrtěl hlavou. „To byla Blair. Cestou zpět potkala nějakého chlapa a ten šlápl na jednu z min.“
„Myslel jsem, že to má fungovat jen na kov,“ uvedl John, zamračený.
„Oni jsou,“ Kyle odpověděl, jeho tvář držela náznak hněvu. „Ale to neznamená, že nejsou technici líní a nedělají chyby.“
Bylo těžké představit si, že některý z techniků dělá špatně svou práci. „Jsi si jistý, že to není plecháč?“
„Ptali jsme se Blair,“ odpověděl Kyle. „Říkala že mu tlouklo srdce. Určitě lidské. Ale, člověče, je zázrak, že přežil. Ačkoli to nemusí trvat dlouho. Lauren ho teďka ošetřuje.“
John zaváhal, jeho instinkty stále naléhaly, aby šel pro Allison. Ale teď, panika na chvíli opadla, byl schopen myslet jasněji. Kam by šel? Nakonec, stejně by už déle nebyla ve skladu č.32. Terminátoři jí mohli dát do vězeňského tábora někde, možná speciálně někam, kde by dokázali vytvářet lidskou tkáň.
Jediný problém byl, že nevěděl, kde je.
„Jdu pro Allison,“ uvedl. Uvědomil si, že ty slova řekl nahlas, když se Kylovi zablesklo v očích.
„Víš, kde je?“
„Ne, ale já ji najdu,“ řekl John vážně. „Prohledám celou planetu, pokuď budu muset.“
Než mohl Kyle zareagovat, Lauren Fields se vřítila do místnosti, její oči dokořán hrůzou a strachem. „Johne!“
Její zděšený obličej se nezměnil, zahrnoval směsici strachu a odporu. „Johne… tohle musíš vidět.“
Vězeňská loď Skynetu
Výslechová komora
Allison si nebyla jistá, jak dlouho seděla u stolu uvnitř temné komory, není pochyb o tom, že čeká na výslech. Ani nevěděla, jak se sem dostala. Rána od terminátora ji úplně srazila. Ani nevěděla, kde je.
Řezy na obličeji byly stále otřesné, ale když si na ně sáhla, aby se jich dotkla, zjistila, že už tolik nekrvácely, ale byla si jistá, že stále vypadaly hrozně.
Slyšela pohyb u dveří a nějaký temný stín vstoupil do místnosti, stejně tajemný model terminátora, který poznamenal její tvář. Ne že by na tom záleželo. Byla příliš nervózní a zlobila se na kovové monstrum.
Terminátor se posadil naproti Allison a rozsvítil ostré světlo, způsobil, že Allison začala mžourat z intenzivního paprsku.
Nyní přichází na výslech… rozhodla se pevně. John měl pravdu. Byla jen zajatec. Takže tam byly možná šance… malá šance, ale přesto šance, že by jí mohli přijít zachránit. Stejně jako slíbil.
Držela se naděje. To bylo všechno, co teď mohla. Bude pro něj silná.
„Vězeň 715, jaké je tvé jméno?“
Ten hlas jí polekal. Nebyl jako hlas, co čekala od terminátora. Byl spíš jako lidský hlas, trochu zkreslený mechanickým zvukem.
„Mé jméno?“ Allison zopakovala. To už znáte ne? Není to důvod, proč ste mě vzali jako vězně namísto toho, aby jste mě zabili jako Jasona a ostatní? „Proč bych ti ho měla říkat?“
„Pokud ne, nějaké vám dáme,“ odpověděl hlas.
Allison se téměř zasmála. Jen do toho,“ odvětila hořce. „Umírám ho slyšet.“
Uslyšela pohyb z rohu a její oči se zableskly, když viděla T-888 vystupující ze stínu. Kráčela kupředu, chytila ji za ruku. Allison vykřikla a marně se snažila vymanit z pevného sevření.
T-888 ji narazila na stůl dlaní vzhůru, držící malé kovové zařízení vznášející se přímo nad její rukou. Allisonina mysl přemýšlela. Co to bylo? Nějaký druh mučícího zařízení?
Malé zařízení se zapnulo, přinášelo bílou žhavou bolest, když v hrůze zírala na čárový kód, který byl vypálený do její kůže. Cítila, jak se jí slzy pálily v očích, když se snažila nekřičet z intenzivní bolesti.
Celé její tělo se třáslo, když se podívala do zářicího světla, a nakonec i na svého vyšetřovatele.
„Allison!“ křičela. „Allison Young!“
T-888 pustila její ruku, chytila ji za rameno a táhla jí ze sedačky od vyšetřovatele. Allison se nechala táhnou dolů halou do vězeňské cely. Když si její oči zvykly na tmu, cítila, jak jí nakonec slzy začali téct.
Pálení se utišovalo, odcházela tupá pulzující bolest. Chytila se za paži, trpce se dívala na čárový kód, který byl nyní trvale vypálen na její kůži.
Teď už chápala, co o tom říkal John, když poprvé dostal svoji známku. Řekl, že se cítil porušený, označený jako jeden ze Skynetu. Měl pravdu, uvědomila si. Nenáviděla to, ošklivilo se jí to, co jí násilně dali.
Jedinou útěchou pro ni byl John, jeho uklidňující hlas v její hlavě.
Neboj se. Jdu tě zachránit.
Serrano Point
Vězeňská komora
John hleděl v ohromeném tichu na... věc, která byla připoutaná ve vězení. Předpoklad, že se člověk jako Blair Williams vrátí domů s, člověkem u kterého slyšela srdce, puls, s člověkem, který ji zachránil, s člověkem, který stoupnul na pozemní minu dělanou pro stroje.
Nyní John začínal chápat, proč.
Vzhledem k tomu, že to, co bylo v řetězech před ním nebyl člověk. Bylo to... no, nebyl si zcela jist.
Kyle stál tiše vedle něj, jeho oči stejně v šoku, když se otočil a díval se na Lauren. “Co to je?”
Lauren nedokázala odtrhnout oči od hybrida. Polo-člověka. To byl jediný způsob, jak popsat to, na co se John díval. Mina odtrhla lidskou kůži, zakrývající stříbrný endoskeleton pod ním. Typický terminátor.
Kromě toho, že tenhle chlápek nebyl typický Terminátor.
Pod zakrytým a chráněným kovovým hrudním košem bylo bijící, lidské srdce, spolu se všemi ostatními orgány, které by mělo mít.
“Lauren, co to je?” kyle opakoval svůj dotaz, jeho hlas podrážděnější, než dříve.
Lauren zavrtěla hlavou, byla z toho jelen stejně jako John a Kyle. “nejsem si jistá. Myslím, že to je stejné, jako Infiltrátorské jednotky. Nějaký kožní plášť. Ale pod... to jsou... lidské orgány...”
John přistoupil o krok blíž, takže se nyní hybrid začal svíjet ve svých poutech. “Proč mi to děláte?” vykřikl. “Pusťte mě!” Hlava té věci byla připoutána k zádům, takže mu úplně bránila v pohybu. John se snažil naladit na na strojův zoufalý křik a vztek, když se díval na srdce, které opravdu bilo pod kovovým krunýřem.
“je to lidské srdce, zesílené nebo něco, co ho dělalo mnohem silnější,” vysvětlila Lauren.” “Jeho mozek má nějaký čip, kterým je nejspíš propojen se Skynetem.” Její tvář se skřivila.
“Lidská kůže je jedna věc, ale s lidskými orgány? A teďka si stím dělat práci s tou... věcí... Johne... to je zamotané...”
John pohlédl na Kyla a pak zpátky na polo-stroj. Lidská tvář zkřivená do výrazu strachu a hněvu, protože se snažil dostat k Johnovi.
“Já bych to nědělala, být vámi,” varovala Lauren. “Pokud s tím budete zápasit příliš moc, uvolní tyto pouta elektrický šok.”
Tvář stroje se zamračila. “Pochybuji, že mě to zabije.”
“Vypne tě to,” opravila Lauren.
Stroj se zase začal vztekat, zmatená tvář se obrátila z Lauren na Johna. “Co mi to děláte?” Požadovalo to.
John zíral, studoval ho zvědavě. Byl tento jediný terminátor schopen vydržet elektrické šoky? Byl to důvod, proč to vypadalo tak zmateně?
“Jaký model jseš?” Byl něco nového? Ještě pokročilejší, než Cameron? Byl to nějaký nový druh infiltrátora?
“Model?” Stroj přimhouřil oči. “Mé jméno je Marcus Wright.”
John si nakonec uvědomil, co se děje s touhle věcí, s tímto Marcusem. To nebyl jen tak nějaký brah Skynetu, který byl dobrý v misích, protože přišel se všemi orgány. Nějakým způsobem, ať už přeprogramováním Skynetem, nebo lidským mozkem, který má k dispozici, Marcus nevěděl, že je stroj.
Marcus přimhouřil oči ještě více, když pozoroval Johnovu tvář a jeho mlčení. “Jmenuji se Marcus!” Opakoval hlasem plným hořké definice.
John zavrtěl hlavou. “Ne. Ty nejsi člověk.”
“Jsem člověk,” řekla věc téměř násilně.
John pohlédl na Kyle a Lauren, kteří se zdály fascinování a vyděšení zároveň. John se natáhl a uvolnil popruh, který bránil Markusovi v pohybu hlavou.
“Podívej se na sebe,” John nařídil pevně, oči upřené na Marcuse. “A teď mi řekni... vidíš člověka?”
Marcus se podíval dolů na své tělo, viděl roztrhanou kůži, kterou prosvítal stříbrný kov. Johnc viděl, cítil zvláštní pocit lítosti, jak se Marcusovi oči rozšířily hrůzou jak zoufalý, zoufalý křik rostl z jeho úst, jeho zoufalý hlas se nesl jako ozvěna po místnosti.
vězeňská loď Skynetu
Vězeňská cela
Allison seděla mlčky uvnitř buňky. Byla tma, jen malé paprsky světla prosvítali dovnitř z kulatých oken. Už se zkoušela dívat přes ně, ale pořád nebyla schopná určit, kde byla. Její myšlenky se neustále přesouvaly ze známky na paži, na slib daný Johnem. Co dělá teď? Riskoval život a zdraví, aby jí našel? Bylo vůbec možné, aby ji našel? Netušila, kde je. Tak jak by to mohl vědět on?
Její mysl se dostala zpátky do doby, kdy Johna naposledy viděla. Pod hvězdami, když se jí snažil ukázat jejich postavení. Začal o škole, sotva znala její význam.
Řekla mu: “Jak mi může chybět něco, co jsem nikdy nezažila.” Teď si uvědomila, jak jí bylo špatně. Chybí jí to. On jí chybí. A ona se nikdy neodvážila ho políbit. Byli k sobě taky blízko, tu noc pod hvězdami, ale Jason je přerušil.
A přesto nemohla obviňovat Jasona, nemohla být na něj naštvaná. Vzhledem k tomu, že se Jason postavil mezi ní a stroje, dávající jí čas běžet, snažit se uniknout. Protože je Jason mrtvý, stejně jako Brady, Brandon, Evans a Taylor. Stejně jako všichni ostatní, kteří žili v tomto bunkru. Stejně, jako ona sama brzy bude. (ani se neopovažuj umřít!)
Prstama opatrně přejela po náramku. Pro ni to bylo více než jen průkaz ke vstupu do tábora Connora, to bylo něco, čím ji dal John mnohem větší smysl. Měl sentimentální hodnotu. A to bylo jediné, co musela mít právě teď. Terminátor zřejmě netušil, co ten náramek znamená. Vzali všechno ostatní, její bundu, boty... všee, až drsnou tuniku a kalhoty, které měla na sobě. Všechno až na náramek.
Uslyšela kroky z venku a uviděla, jak se dva zámky zvedly jak je někdo – no, něco – odemklo z venku. Dveře se otevřeli a Allison sledovala jak pocínovaný plech klouže po podlaze. Na tom byla malá porce jakéhosi druhu ošklivě vypadající kaše.
Měla had, to nepopírala. Ale vše, co jí Skynet nabízel muselo mít něco v sobě. Jed, sérum pravdy, něco. A i kdyby tomu tak nebylo, je to akt vůle, vzdoru odmítnout cokoli, čím ji oni “pomohou.” Sáhla dolů a uchopila okraj kovového cínu, zvedla tác a plácla s ním o stěnu cely.
Serrano Point
John seděl vedle svého otce Kyla a Blair začala diskutovat o podivné anomálii která v současnosti probíhá v cele Serrano Pointu.
„Nemůže být zlý,“ Blair naléhala. „Není jako ostatní. Zachránil mi život!“
Kyle sevřel rty, jednou se podíval na Johna, zřejmě očekával, že John bude první, kdo položí otázku. John mlčel, nedíval se na svého otce. Jak by mohl položit otázku ohledně Markusova lidství jako polo-stroje, když sám miluje plně kvalifikovaného Terminátora, je jediný, který ví, že stroj může taky cítit emoce? Nehledě na to, že argumenty Blaire jsou úplně stejné, jako ty jeho, když bojoval se svoji matkou a Derekem o záměrech Cameron.
„Kde jsi to našla?“ zeptal se Kyle.
„vystřelila jsem se, když jsme se snažili zachránit lidi z Kardinál bunkru,“ začala Blair. „On byl jediný přeživší.“
„Ne on,“ opravil Kyle. „To. To je jediný přeživší, Blair.“
Blair stiskla rty pevně k sobě. „Co s ním uděláte?“
Kyle se znovu podíval na Johna, ale pokrčil rameny. „Jsem si jistý, že bude zničen.“
„Myslíte zabit?“ Zamumlala Blair trpce.
Kylovi tváře ztvrdly. „Nezačínej, Blair. Některé z těchto věcí mohou vypadat víc lidsky než jiné, ale uvnitř to jsou všechny jen nástroje Skynetu, všichni jsou stejní.“ Jeho oči úpěnlivě prosily Blair k pochopení, aby rozpoznala nebezpečí, jakým Marcus je. „Zabíjejí, to je to, co umí. Zabíjení je jediné, co umí. A vůbec se nezastaví. Dokud nejsi mrtvá. Ti všichni chcou tvoji smrt, všichni chcou smrt nás všech. Pro stroje, pro Skynet jsme nepřátelé. Nemůžeš na to zapomenout. Vždycky buď ve střehu. Speciálně s věcí, jako je tohle.“
John se kousl do rtu, když konečně vyslyšel Kylovo pozastavení se nad problémem strojů. Tím nechtěl říct, že Kyle nebude otevřen možnosti, aby je začal přeprogramovávat, ale zrovna teďka, Kyle přesně věděl, co byly stroje, a to, co lidé musí dělat proti nim.
Zdálo se, že si to Blair uvědomila, a po zjištění, že žádat Kyla nemá cenu, obrátila se na Johna, oči v nekonečném smutku a rozlišení. „Connore… zachránil mi život. Vím, že to není nepřítel. Je to něco jiného.“
Vypadáš jinak
Já jsem.
John se zahleděl do očí Blair a bylo tu něco mezi nimi, jako by byla schopna dívat se do něj, a vidět zde něco dalšího. A někonec věděla, že to pro Johna Connora, znamená něco víc, než se na první pohled zdá.
„Chápu tě,“ pošeptal tiše. „Rozumím tomu více, než si myslíš. Ale já ho teďka nemohu pustit, musíš to pochopit. Musíme najít, jakou měl Marcus misi. Musíme se ujistit, že to není jen nějaký trik.“
Blair se odvrátila, zdálo se, že je zklamaná jeho reakcí. A on se cítil špatně, že jí ještě nemohl vyhovět. Ale věděl, že s tím nemůže mít šanci. Markus mněl misi; vždycky mají misi. A nebyl přeprogramován jako Cameron. Marcus mněl misi od Skynetu a zrovna teďka potřeboval John Conor zjistit, co to bylo za misi.
Setkal se s Lauren mimo celu Markuse. „Co navrhuješ, že s ním uděláme?“ John se jí zeptal.
Lauren zavrtěla hlavou. „Musíme to zabít, je to jiné, ale je to pořád zabiják, pořád stroj.“
John jí věnoval kyselý pohled. „Víš stejně dobře jako já, že né všechny stroje jsou našimi nepřáteli.“
Lauren se na něj podívala. „To vím. Cameron zachránila život mně a mojí rodině a já jsem jí za to vděčná. Neříkám, že někteří nejsou dobří. Ale ty jsi poslal Cameron z budoucnosti. Přeprogramoval jsi ji. Tento není přeprogramovaný. Pořád pracuje pro Skynet.“
„Jak to víš?“
Lauren stiskla rty. „Connore… infiltroval se na naši základnu. At už to bylo v jeho plánu, nebo ne, dostal se do tojí základny. Dostal přístup k tobě! Kdybychom ho nechytili v minovém poli, možná by tě zabil. Možná to je vrah, který čeká na správný čas k útoku. Když budeme slabí, když zapomeneme, kdo doopravdy je.“ Zavrtěla hlavou, prosící. „Řekni mi, že nejsi zaujatá. Když ho osvobodíš, mohl by tě zabít. Mohl by tě všechny zabít.“
„Neříkám, že ho nechám puštěného volně. Ale nezabijeme ho.“
„Myslíš zničit ho.“
„Ne, myslím zabít,“ řekl John energicky. „Ta věc je jen napůl stroj, to znamená, že je napůl člověk. Nechceme zabíjet lidi. Nejsme vrazi.“
Lauren ho studovala s vrásčitým čelem. „Connore… co myslíš, že ví? Proč tak tvrdě bojuješ o jeho život?“
John si unaveně promnul nos. Věděl, že skutečný důvod, proč se zdráhal nechat Markuse zničit. Bylo proto, že byl Markus spojen se Skynetem. Nezáleželo na tom, jestli se v současnosti používala lidská část mozku, nebo pokud jeho záměry byly opravdu dobré. Důležité bylo, že Marcus byl spojen se Skynetem. Což znamenalo, že zřejmě měl přístup k záznamům, oznámením, příkazům…
Převodům vězňů.
John zvedl oči k odpovědi na laureninu otázku. „potřebuju ho,“ řekl tiše, ale pevně.
„On mi může pomoci najít Allison.“
Vězeňská loď Skynetu
Výslechová komora
Tentokrát byla sama ve tmě, sedící naproti temnému stínu, který byl její vyšetřovatel. Žádná jiná T-888 nebyla v místnosti. Allison si řekla, že to je dobré znamení. To pravděpodobně znamená, žádné další mučení, protože T-888 tam byly v první části, aby jí označkovali.
Nyní, její vyšetřovatel znal jméno, už jí nenazýval „Vězněm 715.“ Ne, že by v tom byl rozdíl. Ať tak či onak, nemohli z ní dostat žádné další informace. Jasné světlo se znovu zaplo a Allison odvrátila hlavu, zavřela oči před oslepujícím světlem.
„Odkud jsi, Allison? Zeptal se zkreslený hlas.
„nevzpomínám si,“ Allison odpověděla tiše. Proč to ještě chcete vědět? Na co vám to bude?
„Ty si nepamatuješ, odkud jsi?“ pobídl hlas.
Allison se obrátila k hlasu. „Co na tom záleží? Zeptala se. „Už to tam není.“ Všechno jsi zničil.
V místnosti bylo zase ticho po dobu jedné minuty a Allison se opět divila, proč se namáhají a ptají se takovými otázkami. Byl to nějaký druh výzkumu Skynetu? Snaží se dostat z ní něco, co jim má pomoci nalézt Johna?
„Řekni mi o svém životě,“ uvedl hlas.
Allison zaťala zuby a snažila si něco vymyslet a co říct strojům. „Žiju v tunelech,“ začala. „k večeři jím odpadky.“ Dát to takhle k sobě zní hrozně. Což bylo. Ale bylo toho více, než jen to. Měla rodinu, mohla si sednout venku pod hvězdami.
Měla Johna.
„Jíme, co můžene a snažíme se chránit každého, koho milujeme před zabitím tebou,“ řekla tvrdě.
„Máte hlídací psy na každé základně, aby nás objevily,“ uvedl terminátor.
Allison se zamračila nad tajemnou postavou. „Lidé mají rádi malá zvířátka,“ řekla, opakovala frázi, kterou slyšela použít Johna chvíli zpět.
„Řekni mi něco o své rodině.“
Možná to byl trik. Možná, že se stroj snažil trikem jí donutit mluvit o Johnovi. Nebo Kylovi a Derekovi. Protože upřímě, na co jim bylo starat se, co se stalo v dětství?
Pohlédla na dveře. „Můj otec byl architekt,“ začala. „Naučil mě malovat. Moje matka byla učitelkou hudby. Hodini mohla sedět a poslouchat Chopin.“
Ale jak mluvila, vyšetřovatel téma opět změnil. „Co je to za náramek na tvé ruce?“
Na chvíli Allisoniny mysl ztuhla, když vyvstala s krycím příběhem.
„Moje sestra mi ho dala k narozeninám,“ začala. „22. červenec.“
Musela se držet tématu od náramku. Místo toho se rozhodla vypracovat téma na její narozeniny. „Měla jsem oslavu v Griffith Parku,“ pokračovala, skutečné emoce v jejím hlase. „Byly tam všichni mojí přátelé.Viděla jsem chlapce, jak jezdil na stříbrném horském kole. A řekla jsem tátovi, že to chci. A on řekl: příští rok.“ Hlas se jí zlomil a začala cítit pálení slz v očích, když si vzpomělana na mizerné, provizorní kolo, které se podařilo dát Johnovi dohromady na její poslední narozeniny, první narozeninovou oslavu slavila, když jí byly 2 roky. Její oči spadly na zem, když se snažila uklidnit. „ale příští rok jsem už neměla oslavu, nikdo neměl.“
„Proč ne?“
Za normálních očí by se zamračila. Přesně víte, proč ne. Pomalu zvedla oči a zírala do tmy. „Všichni byli mrtvý.“
A slyšící ty slova nahlas přišla nová vlna bolesti a ona cítila, jak se jí spodní ret začal chvět. A najednou vzlikala, přímo před bezcitným vyšetřovatelem, něco, co přísahala nedělat. Její slzy byly nejen pro rodiče, na které si sotva vzpomene. Bylo to pro každého, kdo zemřel v soudný den. Jason a zbytek družstva, kteří byli zabíti před pouhýma hodinami. Pro Martina Bedella a všechny ostatní vojáky, kteří obětovaly své životy ve válce proti Skynetu. Pro Kyla Reese, muže, který se kní vždycky choval jako k vlastní dceři.
Ale nejvíce brečela pro Johna, který zoufale přísahal, že jí najde. Nebylo nic, co by chtěla víc, než být teď v jeho náručí, aby ji svým tichým hlasem utěšil.
Sotva věděla, co dělá, měkká slova unikla šeptem přes rty a slzy stékaly přes její tvář.
„Chci jít domů…“
„Kde je domov?“ zeptal se vyšetřovatel.
Kde je John. Otevřela oči a zírala do tmy. Další trik. Chtěli, aby jim řekla, kde je tábor Connor. Takže místo toho, jim dala své rodiště, sotva si to místo pamatovala, místo, které pro ni nebylo domovem o nic víc, než tato výslechová komora.
„Palmdale,“ zašeptala. Její vize byla nejasná od slz, když přesunula svůj pohled ke dveřím. Domov. Ne Palmdale. Toto camp. K Johnovi.
Žádné stráže nebyly v místnosti, nic nebránilo v pokusu o útěk. Nezáleží na tom, jak hloupé, zbytečné, nebo nemožné se to zdálo, musela to zkusit. Musela se vrátit k Johnovi.
Než se stačila zamyslet, Allison Young zvedla závoru na dveřích.
Serrano Point
Soukromý byt Johna Connor
John zapnul magnetofon, tiše naslouchal, jak matčin hlas začal znít z reproduktoru.
„Poslal jsi Kyla Reese zpět, aby mě ochránil,“ začala Sára. „Společně tvůj otec a já zničíme stroj, který byl poslán, aby mě zabil. V budoucnosti mám podezření, že příjde víc strojů. Pokročilé modely, v řadě převleků, s inteligencí daleko větší, než lidskou. Použijou cokoliv, aby tě oklamali, Johne. Nikdy nezapomeň, co jsou zač. Stroje. Mají pouze jeden úkol: zabít tě.“
„Ne,“ zašeptal. Věděl, že ve svém srdci, že v tomto případě, se jeho matka mýlila. Jeho myšlenkami probleskla Catherine Weaver, John Henry, Marcus Wright, a Cameron.
Zavrtěl hlavou, šeptající svoji víru v prázdném pokoji.
„Né všichni z nich.“
Naposledy upravil: Blackdejd (9.3.2010 01:29:01)